Placering

Kort og godt: Midten af højttalerne skal placeres i ørehøjde, når man sidder ned, de skal være vinklet mod lytteren og befinde sig mindst 30-50 cm fra enhver væg eller gulv med 2/3 afstand mellem højttalerene i forhold til lytteafstanden. Og så er den sådan set ikke længere.

Her plejer der så at udbryde en vild protest fra de kvindelige medlemmer af familien.

– Ikke sådan nogle kasser ved siden af mine blomsterkrukker (eller hvad det nu er).

– Kan de ikke lægges ned bag sofaen – eller ligge øverst på reolsystemet – de dér kasser dér?

NEJ, NEJ og atter NEJ.

God lyd kræver korrekt placering af højttalerne og går det ikke i stuen, så find et andet sted for husfredens skyld. Gå ikke på kompromis med placeringen – der er nok af dem i højttalerne i forvejen.

Når vi er ved det, så betyder de der 30-50 cm fra enhver flade IKKE at det ligegyldigt inden for denne afstand. Prøv at flytte op og ned, ind og ud og hør forskellen. Der kan hentes meget på en lidt svag nedre mellemtone f.eks.

Det hele afhænger af rum og højttaler.

Og så lige en ting mere: Bas og diskantkontrollerne på din radio/forstærker er ikke opfundet for at de bare skal være drejet i maksimum. De bør bruges med forsigtighed, og er beregnet til tilpasning af højttalerne til rummet. Italiensk hængekøjelyd er altså en dårlig vane.

Du bør også overveje rummet. En moderne stue med vandskurede vægge og klinkegulv er ikke sagen. Ej heller et kvadratisk rum. Højttalerplacering med den ene spillende langs vinduespartiet og den anden langs en mere dæmpet væg er heller ikke sagen. Rummet bør være mindst 5 meter langt (den halve bølgelængde af 30 Hz) og helst på mere end 80 kubikmeter.

Her er en opsummering omkring dit forestående arbejde:

  • Dine kabinetter bør være på mindst 50 liter indvendig
  • Kabinettet skal være tungt og solidt
  • Du skal kunne åbne kabinettet uden vold
  • Bas-enheden bør være på mindst 10 tommer i diameter
  • Dit kabinet skal helst være lukket – eller udført som et velkontrolleret bas-reflex

Sagt med andre ord: Belønningen er størst, hvis dine højttalerkabinetter er lavet af andet end havanesisk hungersnød og enhederne bærer et anerkendt producentnavn.

Hvis du er med endnu, så er idéen hermed givet videre.

Når du er helt færdig, skal du tjekke fasen. Stil dig lige midt mellem højttalerne, og lyt dig frem til, at du kan stedbestemme stemmerne, bassen, stortrommen o.s.v. Hvis ikke, skal du tage fat i ledningen til den ENE høttaler og vende tilslutningen – altså plus til minus og minus til plus. Hermed har du vendt fasen på den ene høttaler. Lydbilledet skal nu være med en tydelig mono-information i stereobilledet.
Rigtig god fornøjelse

Læs også om en anden løsning

 

Lydpotten v/ Hans Grand
Bakkelyparken 42
8680 Ry
info@1hg.dk

www.hansgrand.dk
Du er her: HomeOm højttalerePlacering