Højttalerenheden

Der findes flere principper for en højttalerenhed – den mest simple er nok krystalhøjttaleren, bedst kendt fra gamle telefoner, både som højttaler og mikrofon, så er der båndhøjttaleren, den piezo-elektriske højttaler, ionhøjttaleren og den elektrostatiske højttaler. Hvis jeg har glemt en sjælden, eksotisk højttaler-variant, må du bære over med mig.

Men den mest udbredte vil sikkert i mange år endnu være moving coil-enheden – den bevægelige spole. Og sådan nogle enheder sidder der sikkert også i dine højttalere.

skematiskht.gif

Moving coil-enheden består af en magnet, en spole, en membran, et centreringsophæng og et kantophæng, nogle gange er der en centertap, samt kurven som holder det hele sammen.

De væsentligste faktorer for disse dele er, at membranen skal være så let og stiv som mulig, magneten skal være så kraftig som mulig, ophængene skal være så eftergivelige som muligt, spolen skal kunne holde til så meget strøm som muligt, samt at det materiale som spolen er spundet på, skal køle spolen så meget som muligt. Alt andet lige.

For der er en mængde andre faktorer som gør, at man ikke bare kan gå efter maksimum hele tiden. Faktisk vil en sådan enhed nok kunne spille, men sikkert ikke særligt eftertragtelsesværdigt.

Højttalerfabrikanter skal hele tiden afveje de forskellige data mod hinanden, for at få god lyd. Samtidig skal de også overveje kabinettypen til den pågældende enhed, for at resultatet bliver rigtig godt.

Langt de fleste højttalere i dag er desværre produceret efter devisen: Udseendet skal sælge og de skal være billige (beklager, men ikke et ord om lydkvaliteten).
Men der er enkelte seriøse fabrikanter, som laver det hele fra bunden.

DynAudio er et godt bud og så produceres de oven i købet i Danmark. Men der er bestemt andre.

Lad os gå videre med delefiltret.

 

Lydpotten v/ Hans Grand
Bakkelyparken 42
8680 Ry
info@1hg.dk

www.hansgrand.dk
Du er her: HomeOm højttalereHøjttalerenheden