Forstærkeren

Først et lille hip til rør- contra transistor-forstærkere.

Når nu nogen sværger til rør frem for transistor, med påstand om, at lyden er bedre, vil jeg ikke modsige dem. Men jeg vil gerne gøre opmærksom på, at en rørforstærker har svært ved at komme under 0,5% forvrængning. Uffe føjsa da, vil nogen måske sige, og påpege at deres transistorforstærkers forvrængning ligger omkring 0,001%.

Det er sådan, at rørforstærkerens forvrængning stort set kun består af lige harmonisk forvrængning, og transistorforstærkerens stort set kun består af ulige harmonisk forvrængning. Men det forholder sig også sådan, at øret ikke er nær så følsom overfor lige harmoniske forvrængningsprodukter som for ulige harmoniske.

Med andre ord – det generer ikke øret specielt med 0,5% lige harmonisk forvrængning. Nogen vil ligefrem sige, at lyden fra en rørforstærker er “varmere” og “mere melodisk” end lyden af en transistorforstærker.

Nå, hvor kom vi fra – jo……

Forstærkeren, der driver højttalerne, er en del af din radio (hvis du da ikke har forstærkeren i et kabinet for sig selv). Det er vigtigt, at den har gode data, en rimelig mængde watt, men ligeså vigtigt er det, at den har en lav udgangsimpedans.


CLASSÉ CA-M400 effektforstærker
Udgangseffekt: 1×400 Watt i 8 ohm
Vægt: 37 kg
(red. anm.: Mindre kan nu snildt gøre det.)

Det forholder sig sådan, at det ikke bare er dine højttalere alene, der bestemmer, hvor god lyd, du lytter til.
Din forstærkers gode data er selvfølgelig medbestemmende, men forstærkerens udgangsimpedans er helt afgørende – og det havde du måske ikke hørt før. Udgangsimpedansen udtrykkes i Ohm og bør være under 0,1 Ohm. Gerne 10 til 100 gange mindre.

Det er nemlig sådan, at vi helst skal have et forhold mellem forstærkerens udgangsimpedans og højttalernes belastningsimpedans (ofte 4 eller 8 Ohm), der er så STORT som muligt.
Begrebet hedder dæmpningsfaktor.

Og hvorfor skal vi have en stor dæmpningsfaktor?

Ja, det vil jeg forsøge, at forklare her.

 

Lydpotten v/ Hans Grand
Bakkelyparken 42
8680 Ry
info@1hg.dk

www.hansgrand.dk
Du er her: HomeOm højttalereForstærkeren