Om højttalere

En højttalers fornemmeste opgave er at skabe et over- og undertryk i luften i din stue, som svarer til de trykændringer, der fandt sted under optagelsen.
Tænk lige lidt over det.

Hvis du allerede nu fornemmer, at det ka’ da gå rigtig galt mange steder i processen, så kan jeg kun give dig ret.

Et ultimativt, mandshøjt system udviklet af Flemming E. Rasmussen og Steen Duelund. 2 kabinetter pr. kanal – og en pris omkring 1 mill. kr. for et komplet stereo-sæt.
Sublim dansk håndværk fremstillet i Ry.
www.gryphon-audio.dk

Det er ikke meningen, at dette skal blive til en “jeg-alene-vide”-afhandling om højttalere, men derimod til en let tilgængelig artikel, hvor alle med lidt snilde kan være med. Hvis du også har evnen til at lodde en ledning eller to, er det bare helt fint. Ellers søg hjælp hos den der kan, for vi skal helt ind i kabinettets indre, for at skifte dele ud.

Lad mig indledningsvis sige – så vi ikke misforstår hinanden – at når jeg taler om god lyd, så taler jeg om GOD lyd og ikke om høj lyd eller smart lyd eller fed lyd eller tung lyd eller italiensk hængekøje-lyd – eller noget helt femte. Det handler om lyd, hvor hele seancen går ud på, at komme så tæt på den naturlige lyd som muligt.

Er du opvokset med musik via højttalere, må du ud i virkeligheden, for at ha’ noget at sammenligne med. Prøv – om ikke andet, så for lydens skyld – at gå til en klassisk koncert. Du tror ikke dine egne ører!
Men pas på, for du bliver afhængig, når du opdager, hvor godt et stereo-anlæg sådan et symfoniorkester egentlig er.
Ingen sus, ingen forvrængning, ingen skurrende diskant. Og et dynamikområde ingen højttaler/forstærker kombination på nogen måde kan gengive.

Men lad mig nu begynde …

Det bliver aldrig naturlig lyd

  • En højttaler er ét stort kompromis.
  • Den optimale højttalerenhed findes ikke.

-Jamen, så er vi jo ligesom på det rene med det!
Men det skal nu alligevel ikke forhindre mig i, at fortælle om emnet.

Grundlæggende kan man sige, at en almindelig stuehøjttaler består af 3 ting: et kabinet, en eller flere højttalerenheder og et delefilter.
Og for at forstå, hvad det er, vi har med at gøre, skal vi først kigge på, hvordan det hele egentlig virker.

Vi starter med selve højttalerenheden.

 

Lydpotten v/ Hans Grand
Bakkelyparken 42
8680 Ry
info@1hg.dk

www.hansgrand.dk
Du er her: HomeOm højttalere